Un correu electrònic no és un whatsApp

Mantenir una bona comunicació amb tots els públics és una de les tasques que tenen i tenim totes les empreses. En les sessions d’assessorament sempre recomanem que es donin resposta a les demandes dels clients, proveïdors, col•laboradors… de forma ràpida, ja sigui a través del telèfon, del correu electrònic o de qualsevol altre canal. 

No ens agrada quan demanem un pressupost o fem una consulta a través d’un formulari web i passen els dies, les setmanes i ningú ens respon. Arribem a la conclusió que tenen una política de comunicació millorable, ja que sempre diem que la comunicació va més enllà de tenir un web atractiu o de ser present a les xarxes socials. 

Així doncs, continuem recomanant que sempre hi hagi una persona encarregada de donar resposta a les consultes, queixes, demandes… dels públics de l’empresa i que es faci amb una certa celeritat. És a dir, que l’empresa no trigui 15 dies a respondre un correu. 

Amb tot, últimament ens estem adonant d’una tendència que ens pot generar estrès, sense aportar-nos res de positiu. Ho hem comentat amb clients i proveïdors i molts compartim aquesta idea. És una tendència vinculada a la cultura de la immediatesa, perquè pretén convertir el correu electrònic en un whatsApp. Tant el correu com el whats són dues eines fantàstiques i extremadament útils, però creiem que hem de saber utilitzar-les cada una per al que serveix. 

El whatsApp és immediatesa i brevetat. Permet comentar un detall amb una persona i obtenir-ne una resposta gairebé a l’instant. També és perfecte per buscar data per una trobada, una reunió…, és excel•lent per comentar una urgència, per enviar una fotografia, per mostrar un exemple… 

El correu permet més explicacions i demana lectura. Accepta una resposta immediata, però no és indispensable. Generalment, exigeix llegir-lo amb tranquil•litat, revisar-ne el contingut i els documents adjunts i, per tant, respondre amb calma. És una eina extraordinària per enviar documents, treballs, projectes, comentar punt per punt diferents aspectes d’una proposta… 

Tal com ja hem dit, l’una i l’altra són eines de treball excel•lents, però el que no podem demanar és que ens responguin els correus al cap d’uns segons d’haver-los enviat com si fossin whats. Actualment, hi ha gent que envia un correu i si al cap de dues hores no ha rebut cap resposta, truca per confirmar que l’hagin rebut. Vol la immediatesa a la qual l’ha acostumat el whatsApp, sense distingir les especificacions de cada canal.

Així doncs, us animen a respondre qualsevol missatge que rebeu a l’empresa, sigui a través del canal que sigui, però creiem que heu de buscar l’equilibri i, per tant, saber quan heu de respondre o esperar una resposta de forma immediata i quan podeu respondre o esperar resposta amb més marge de temps. No us impacienteu ni per actuar ni per esperar i així contribuireu a relaxar una mica aquesta cultura de la immediatesa que hi ha moments que no ens permet ni escriure quatre línies amb tranquil•litat.

Categories

Últimes publicacions

Instagram